Verslag 6e Trap es deur Reimerswaal 2018

Verslag 6e editie van Trap es deur Reimerswaal 2018.

Heel de week waren de weersvoorspellingen gunstig wat betreft het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 april. En inderdaad begon het weer op vrijdag al aanzienlijk te verbeteren. Zaterdag 8 april, de dag van ons fietsevenement “Trap es deur Reimerswaal”, werd een fantastische dag. Een stevige zuid, zuid, oosten wind, oplopende temperaturen tot in de middag met 18 á 19 gr. C. en aanhoudend zonnig. Wat willen een fietser, een wandelaar, maar ook een buitenluchtevenement organisatiecomité nog meer.

Al gedurende langer dan een half jaar werden de voorbereidende vergaderingen van het organisatiecomité en de routecommissie gehouden. Hoe dichter “de dag” dichterbij kwam, hoe intensiever de voorbereidingen werden, uitmondend in een erg drukke dag voor de uitzetters van de verschillende routes op de vrijdag voor het evenement. Op de zaterdag zelf waren alle vrijwilligers al vroeg uit veren, om de vele deelnemers een aantrekkelijke fiets- en/of wandeldag te kunnen aanbieden. En gelukkig voor al deze vrijwilligers kwamen die deelnemers in grote getale op ons evenement af.

De eerste deelnemer die zich bij recreatiecentrum “den Inkel” in Kruiningen meldde, was een inwoner uit de provincie Groningen. Net nadat de RABO boog was opgeblazen, arriveerde hij al op de fiets vanaf een camping in de buurt. “Beter te vroeg, dan te laat” was zijn commentaar op mijn opmerking dat hij wel erg vroeg was om in te schrijven. Hij was gisteren met de auto hierheen komen rijden, want hij had nog nooit in de provincie Zeeland gefietst. Morgen zou hij dan op de terugweg naar Groningen nog gaan deelnemen aan een toertocht in het midden van het land. Toen hij op z’n Sensa terugkeerde na 100 km. sprak ik hem opnieuw. Hij had erg genoten van de tocht, maar beweerde hij, het landschap lijkt wel erg op dat van Groningen. Alleen het fietsen langs de Ooster- en Westerschelde vond hij afwijkend van z’n eigen provincie, waarop een andere deelnemer die ons gesprek volgde er lacherig aan toevoegde, dat hij hier ook niet bang hoefde te zijn voor aardbevingen!!! Een hele geruststelling.

Toen de boog eenmaal was opgeblazen, de bemande fietsenstalling was bemand, de EHBO’ers, de parkeerwachters en de mechanieker op hun plaatsen waren, de lotenverkoper klaar stond en de inschrijfbureaus waren geopend, begonnen de deelnemers toe te stromen. En zoals gezegd kwamen er weer veel fietsers/wandelaars op ons evenement af. We konden zelfs een nieuw record in de boeken noteren. 446 deelnemers. Een verbetering van het hoogste aantal van vorig jaar. Toen noteerden we 415 fietsers. Een toename dus van 31 deelnemers. Hoera!

Trouwens dit jaar was er nog sprake van een nieuwtje. Hierboven hebben jullie al kunnen lezen dat er ook wandelaars aan het evenement deelnamen. I.v.m. de teruglopende belangstelling de laatste jaren van de ATB tochten besloten we om dit onderdeel te schrappen en eens startgelegenheid te geven aan wandelaars. Met 66 deelnemers over de beide uitgezette routes van 9,5 en 14,5 km. konden we uiteraard niet ontevreden zijn. De wandelaars die ik na afloop sprak waren enthousiast over de route en velen hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan de molen te Waarde, die door molenaar Ben Reeders speciaal voor ons was open gedaan om te bezichtigen. Ook van het rustpunt ’t Spulletje werd ruimschoots gebruik gemaakt.

Natuurlijk was er ook weer een oudste deelneemster. Zoals vorige jaren was dat de 88 jarige mevrouw R. Dek uit Kruiningen, de moeder van ons lid André. Still going strong dus. De meest in het oog springende prestatie werd neergezet door Leo Goeree. Hij was vroeg vertrokken voor de tocht over 100 km. samen met Marco Flipse. Maar omdat Leo binnenkort gaat deelnemen aan een monstertocht van 300 km. in België, moest er dus vandaag nog eens extra getraind worden. Opgewekt begon hij aan een 2e ronde van 100 km., waarvan hij rond de klok van 15.00 uur terugkeerde. Hij had toen ruim 200 km. afgelegd met een gemiddelde snelheid van ruim 30 km./uur. Chapeau! Trouwens de gezinsfietstochten met starts in Krabbendijke en Kruiningen trokken ook dit jaar weer veel deelnemers, 47 resp. 73, dus in totaal 120. In totaal 3 meer dan vorig jaar.

De fietsdag verliep nagenoeg rimpelloos. Onze mechanieker Frans Meijaard behoefde slechts eenmaal in actie te komen. Een deelnemer aan de 100 km. tocht was na 2 lekke banden te voet gesteld. Hij werd door Frans opgehaald en in “den Inkel” weer afgezet. De EHBO’ers konden de gehele ochtend en het begin van de middag in het zonnetje blijven zitten. Ze hoefden totaal niet in actie te komen. Hoog bezoek kregen we nog van wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal. Hij toonde veel belangstelling voor onze activiteiten en liet zich door mij graag eens bijpraten over het evenement en rondleiden langs de activiteiten op het Inkel terrein.

De deelnemers die ik na afloop van hun tocht sprak, hadden het over prachtige routes, goede uitpijling, goede bevoorrading en een leuke sfeer die rond ons fietsevenement hing. De meesten hadden een top fiets- of wandeldag beleefd. Velen gingen dan ook na afloop tevreden naar huis, sommigen met één of meerdere prijsjes die ze gewonnen hadden bij de verloting.

De 6e editie zit er zodoende weer op. Voor de derde keer deden we dat onder de vlag van de NTFU als een aangemerkte “Extra goed georganiseerde tocht”. We kregen dan ook een adviseur van NTFU op bezoek, die kwam controleren of alles ook aan de hoge eisen van een “extra goed georganiseerde tocht” voldeed. De man uit Amsterdam was erg enthousiast over het totale plaatje van onze organisatie. Hij kon geen zwakke plekken ontdekken en verzekerde ons een lovend rapport te zullen schrijven over de organisatie en de uitvoering van deze 6e editie van “Trap es deur Reimerswaal”. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we volgend jaar weer het keurmerk voor een Extra goed georganiseerde toertocht.

Als voorzitter van het organisatiecomité “Trap es deur Reimerswaal” wil ik alle leden, die op welke manier dan ook hebben meegewerkt aan de organisatie, van harte bedanken voor hun inzet en bijdrage. Zonder al die medewerkers en vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn, om zo’n mooi evenement te organiseren. Mede dankzij jullie stond onze club bij velen eventjes in het centrum van de belangstelling en verliep alles perfect tot in de kleinste details. Tevens een woord van dank richting al onze sponsoren voor hun bijdrage, m.n. scheepsmotorenbedrijf YES uit Yerseke (Ida en Jan de Braal) om als hoofdsponsor van ons evenement te willen optreden.

 

 

De volgende 7e editie zal plaatsvinden op zaterdag 6 april 2019.

Paul van Koeveringe.

Voorzitter organisatiecomité “Trap es deur Reimerswaal”.