Verslag 7e Trap es deur Reimerswaal 2019

Heel de week al, waren de weersvoorspellingen gunstig wat betreft het weekend van vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april. Vrijdag 5 april werd een schitterende dag, echter op zaterdagmorgen 6 april, de dag van ons fietsevenement “Trap en Stap es deur Reimerswaal”, was het helemaal nog niet zo’n geweldig lekker weer. Het was donker, somber weer, koud, sommigen noemden het erg fris met zo’n 8 graden C. en op enkele plaatsen miezerde het een beetje. Doorgewinterde fietsers laten zich door zo’n weertype niet afschrikken, echter ik kan me voorstellen, dat je als mooi weer fietsrecreant even achter de oren krabt, als je ’s morgens vroeg de gordijnen opentrekt en je jezelf afvraagt of je dit weerbeeld wel ideaal vindt voor een fietstochtje!
Al gedurende langer dan een half jaar werden de voorbereidende vergaderingen van het organisatiecomité en de routecommissie gehouden. Hoe dichter “de dag” dichterbij kwam, hoe intensiever de voorbereidingen werden, uitmondend in een erg drukke dag voor de uitzetters van de verschillende routes op de vrijdag voor het evenement. Op de zaterdag zelf waren alle vrijwilligers al vroeg uit veren, om de vele deelnemers een aantrekkelijke fiets- en/of wandeldag te kunnen aanbieden. En gelukkig voor al deze vrijwilligers kwamen die deelnemers weer in grote getale op ons evenement af.
Deze 7e editie ging de boeken in, als de eerste die werd georganiseerd vanuit Yerseke. De eerste zes afleveringen was recreatiecentrum “den Inkel” te Kruiningen het centrum van ons evenement. Maar omdat zowel het organisatiecomité als de routecommissie tijdens de evaluatiebijeenkomst aangaven eens van locatie te willen veranderen, werd naar een nieuwe start- en finishplaats gezocht en die werd uiteindelijk gevonden op camping “Zon en Zee” te Yerseke. Allerhartelijkst en enthousiast werden we door Monique en Willem Beerents ontvangen en hun infrastructuur voldeed uitstekend aan onze wensen, om de zevende editie hier te gaan laten plaatsvinden.
Terwijl de voorbereidingen van het startklaar maken van het inschrijfbureau, het uitstallen van de prijsjes van de verloting, het installeren van de Scan en Go, het bemannen van de bewaakte fietsenstalling en het opzetten van de RABO boog nog in volle gang waren, kwamen de eerste deelnemers aan de 100 km. toertocht al om 07.50 uur binnen lopen. En dat gezien het feit dat er toch duidelijk op flyers, posters, internet, in kranten, mailing en op facebook was vermeld, dat er gestart kon worden vanaf 08.30 uur! Men had er blijkbaar erg veel zin in.
Toen alle voorbereidingen waren afgerond, kon er een begin gemaakt worden met de inschrijvingen. En zoals gezegd kwamen er weer veel fietsers/wandelaars op ons evenement af. We konden echter geen nieuw record in de boeken noteren. 427 Deelnemers tegenover vorig jaar 446. In totaal dus 19 minder. Na analyse van de deelname aantallen bleek, dat alle fietstochten iets minder druk werden bezocht. Het aantal wandelaars daarentegen steeg van 66 naar 86. 20 Meer dus.
De uitgezette fietstochten voor racefietsers hadden lengtes van 65 en 100 km. De rustlocatie van de 65 km. tocht was bij bakkerij Hirdes aan de Zuidweg te Krabbendijke en de fietsers aan de langste afstand konden even iets drinken/eten in de tenniskantine te Rilland. Deze laatste tocht verliet enige kilometers de gemeente Reimerswaal en deed daar de gemeente Woensdrecht aan. De gezinstochten hadden lengtes van 20 en 35 km.. Deze waren uitgezet aan de hand van de knooppuntenbordjes en konden worden aangevat op camping “Zon en Zee” te Yerseke, bakkerij “Hirdes” te Krabbendijke en bakkerij “de Gangmaker” te Kruiningen. De 20 km. tochten vanuit Krabbendijke en Kruiningen hadden een rustpunt bij “ ‘t Spulletje” te Waarde. De wandeltochten tenslotte gingen in Yerseke van start en hadden lengtes van 10 en 20 km.. De wandelaars kwamen reeds na enige kilometers langs restaurant “de Oesterij” aan de Havendijk, alwaar ze uitgenodigd werden, een bezoek aan het oestermuseum te brengen. Enige geïnteresseerden maakten van deze uitnodiging gebruik.

De fietsdag verliep nagenoeg rimpelloos. Onze mechanieker Frans Meijaard behoefde helemaal niet in actie te komen. De EHBO’ers hoefden slechts driemaal in actie te komen, om wat schaafwondjes te behandelen. Bij Waarde was er een valpartijtje geweest t.g.v. een plotselinge remmanoeuvre in een groep fietsers, waardoor er twee onderuit waren geschoven. Bij terugkomst in Yerseke werden ze door de EHBO mensen even nagekeken. Ook ging er nog iemand onderuit bij de bewaakte fietsenstalling bij het afstappen. Maar ook dat liep met een sisser af. Hoog bezoek kregen we nog van wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. Hij toonde veel belangstelling voor onze activiteiten en liet zich door mij graag eens bijpraten over het evenement en rondleiden langs de activiteiten op het campingterrein.
De deelnemers die ik na afloop van hun tocht sprak, hadden het over prachtige routes, goede uitpijling, goede bevoorrading en een leuke sfeer die rond ons fietsevenement hing. De meesten hadden een top fiets- of wandeldag beleefd. Enkele wandelaars waren kritisch over enige punten in de routebeschrijving en m.n. vrouwelijke wandelaars die deelnamen aan de 20 km. tocht, hadden onderweg graag de gelegenheid gehad eens een toilet te kunnen bezoeken. In “de Moer” staan nu eenmaal totaal geen schuren en/of bomen waarachter men even “uit den broek” kan!!! Een aandachtspuntje voor de organisatie. Velen gingen na afloop tevreden naar huis, sommigen met één of meerdere prijsjes die ze gewonnen hadden bij de verloting.
De 7e editie zit er zodoende weer op. Voor de vierde keer deden we dat onder de vlag van de NTFU als een aangemerkte “Extra goed georganiseerde tocht”. We kregen dan ook een adviseur van NTFU op bezoek, die kwam controleren of alles ook aan de hoge eisen van een “extra goed georganiseerde tocht” voldeed. De man uit Oosterhout was erg enthousiast over het totale plaatje van onze organisatie. Hij kon geen zwakke plekken ontdekken en verzekerde ons een lovend rapport te zullen schrijven over de organisatie en de uitvoering van deze 7e editie van “Trap en Stap es deur Reimerswaal”. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we volgend jaar weer het keurmerk voor een “Extra goed georganiseerde toertocht”.
Als voorzitter van het organisatiecomité “Trap en Stap es deur Reimerswaal” wil ik alle leden, die op welke manier dan ook hebben meegewerkt aan de organisatie, van harte bedanken voor hun inzet en bijdrage. Zonder al die medewerkers en vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn, om zo’n mooi evenement te organiseren. Mede dankzij jullie stond onze club bij velen eventjes in het centrum van de belangstelling en verliep alles perfect tot in de kleinste details. Tevens een woord van dank richting al onze sponsoren voor hun bijdrage, m.n. scheepsmotorenbedrijf YES uit Yerseke (Ida en Jan de Braal) om als hoofdsponsor van ons evenement te willen optreden.
Oh ja, nog een ding. Direct na afloop van de tochten heb ik “Zon en Zee” weer gereserveerd voor de 8e editie. Die zal dan plaatsvinden op zaterdag 18 april 2020.

Paul van Koeveringe.

Voorzitter organisatiecomité “Trap en Stap es deur Reimerswaal”.